2010. december 25., szombat

Norvegian w/food

Bár nem vagyok a parasztromantika lelkes híve, az alábbi képek egészen levettek a lábamról. Mert természetesek, valódiak, ezekben a házakban évszázadok óta ugyanígy laknak, a bútorok sem a bolhapiacról valók. Tetszik ez a hétköznapi hagyományőrzés, a hely szellemének a tiszteletben tartása.

Mint egy skanzenban, nem igaz? Csak ez itt az élő múlt, ebben a felújított, 1700-as években épült tanyasi faházban most is laknak. Életvitelszerűen.

A képek a norvég Lev Landlig magazin téli számából valók, és ahogy lapozgattam, egyre kíváncsibb lettem, hogy hogyan is élnek és ünnepelnek egy ilyen távoli, és meglehetősen hagyományőrző országban. Mi kerül pl. a norvégek asztalára karácsonykor?

Az újság itt gyümölcssalátát és egy palacsintaszerű lepényt (lefser) ajánlgat, de az édesség általában inkább tejberizs vagy homoktorta - ha már lecsúszott előtte a töltött borda vagy a sült kolbász. És ha jól sejtem, a skandinávok rendszerint ilyen kosárfélébe állítják a feldíszített fenyőt. A gyönyörű svéd stílusú cserépkályha előtt.
Hát akkor, Fredelig Jul! Békés Karácsonyt mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése