2009. szeptember 13., vasárnap

Színes üveg

Na, nem a hulladékgyűjtőbe való holmiról lesz szó, éppen ellenkezőleg. Napjaink egyik legnevesebb üvegtervező iparművészének szeretném pár munkáját bemutatni, ízelítőnek. Hatalmas kollekciójából ugyanis borzasztó nehéz kiválogatni azt a pár darabot, ami a legszebb, vagy a legjellemzőbb. Egyik izgalmasabb, mint a másik: mire felocsúdtam, már száznál is több képet spájzoltam be tőle.

Dale Chihulyról van szó, aki szinte a semmiből emelte világszínvonalra az amerikai üvegművészetet. Ehhez persze sok előtanulmány kellett és rengeteg utazás Európában, az európai üveges központok (Murano, Bécs, Csehország, Anglia) hagyományainak a megismerése. Le sem tagadhatja, hogy formáira és főleg erőteljes színeire milyen nagy hatással voltak az itt szerzett tapasztalatok.

Ezek itt a Macchia ('Folt) elnevezésű kollekció tagjai, kivéve a két cirkalmas csillárt.

Tengeri növények, herkentyűk, kagylók, csigák, mindenféle amorf, de lendületes és légies formák.

Chihuly már jó ideje csapatban dolgozik, nem egyedül - ezt fizikailag sem bírná -, ahogy ő mondja, kicsit úgy, mint a táncosokkal a koreográfus. Az utóbbi időben számos nagyszabású installációt tervezett, és nem csak kiállításokra, hanem középületek számára is készítettek hatalmas üvegszobrokat.

Próbálom elképzelni, hogy egy ilyen üvegtárgy hogyan hat egy szobában: gondolom, hihetetlen fényt és energiát sugároz. És micsoda színek! Lenyűgöző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése