2010. április 16., péntek

Ki kopog?

Még egy érdekesség Iránból (bár ennek a szokásnak valószínűleg több köze van az iszlámhoz, mint az eredeti perzsa kultúrához): az ajtókon külön kopogtató található a férfiak és a nők számára, hogy a bent lévők tudják, ki érkezik. A férfiak egy keményebb fémből készült kopogtatóval csak egyszer koppintanak - ennek erős fémes hangja van, míg a nők többször ütik meg az ajtót, és ennek lágyabb a hangzása. Így ha csak nők vannak otthon, gyorsan fel tudják kapni a kendőt, hogy elrejtsék az arcukat, mikor a kapuhoz szaladnak, de dönthetnek úgy is, hogy nem nyitnak ajtót az érkező férfinak.

Női és férfi kopogtató egy jazdi bejárati ajtón

Ez a nemek szerinti kopogtató különösen Irán elszigeteltebb, a hagyományt jobban őrző középső vidékein elterjedt (Iszfahán és Jazd környékén)

Fotók: Flickr, Trekearth

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet! Én Iránban azt olvastam, hogy a kétféle kopogtató – amely szemmel láthatóan a kétféle genitália stilizált formája – éppen hogy iszlám előtti, óperzsa hagyomány. Ezért is maradhatott meg éppen azokon a részeken inkább, ahol az iszlám előtti zoroasztriánus vallás máig továbbél, azaz épp Jazdban (a zoroasztrianizmus mai központjában) és Iszfahánban.

    VálaszTörlés